Lasten ja nuorten mediakulttuurin guru

Tunnetko olosi kotoisaksi populaarikulttuurin ja uusimpien trendien äärellä? Koetko ehkä, ettet voisi tehdä työtäsi kunnolla, ellet pistäisi itseäsi likoon sosiaalisessa mediassa? Olet kiinnostunut erityisesti tavoista, joilla lapset ja nuoret osallistuvat omaehtoisesti mediakulttuuriinsa ja hakevat omaa paikkaansa maailmassa.

Myös omassa mediasuhteessasi painottuvat lapsia ja nuoria kiinnostavat mediatuottamisen tavat ja ilmiöt, kuten pelaaminen tai tubettaminen. Seuraat ehkä aktiivisesti sellaisia mediakulttuurin sisältöjä ja henkilöitä, joiden tiedät kiinnostavan nuoria. Nappaat nopeasti uusia trendejä ja puheenaiheita ja osallistut mielelläsi ja vaivatta ajankohtaisiin keskusteluihin nuorten kanssa.

Työsi tärkein lähtökohta on lasten ja nuorten oma mediakulttuuri. Lasten ja nuorten kohtaaminen heille tutuissa ympäristöissä tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia kuunnella heidän huoliaan ja tukea heitä heidän elämänsä käännekohdissa. Spontaanit kasvatustilanteet ovat toiminnassasi todennäköisesti hyvin tärkeitä. Rajan vetäminen työ- ja arkiminän välille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ei välttämättä tunnukaan sinusta mielekkäältä.

Vahvuutenasi on erityisesti se, että saat vaivatta kontaktin lapsiin ja nuoriin: he luottavat sinuun, koska olet kiinnostunut ja ymmärrät heidän arkeaan. Sinulla onkin ainutlaatuinen tilaisuus tarjota positiivinen roolimalli ja tukea media-arjen haasteissa.

Pohdi vielä, tiedostavatko ohjattavasi erilaisia tapoja vaikuttaa heitä koskettaviin asioihin. Voisiko esimerkiksi kriittisen medialukutaidon edistäminen monipuolistaa mediakasvatustoimintaasi? Tutki, löydätkö kiinnostavia näkökulmia esimerkiksi Luotettavan tiedon metsästäjät -materiaalista tai KAVIn Elokuvapolku-materiaalista.