
Mediayhteiskunnan vahtikoira
Huomaatko mediassa usein sisältöjä, jotka vaikuttavat mielestäsi kyseenalaisilta? Mediayhteiskunnan vahtikoirana et mitä todennäköisemmin saa rauhaa, ennen kuin muutkin ympärilläsi tunnistavat, kuinka monin tavoin meihin yritetään vaikuttaa. Mediaviestien kriittisen tarkastelun lisäksi on hyvä olla tietoinen eri palvelujen ansaintalogiikoista. Sinulle on luultavasti myös tärkeää, että lapset ja nuoret ovat tietoisia mahdollisuuksistaan osallistua ja vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.
Omassa mediasuhteessasi on vahva kriittiseen analyysiin nojaava perusvire: et niele mitään purematta ja vaadit perusteluita mutun sijaan! Saatat mielelläsi jakaa sosiaalisessa mediassa tietoa erilaisista huijausyrityksistä, jotta muutkin pystyisivät suojaamaan itseään. Sinulle voi näyttäytyä vaihtoehtona myös jättäytyä pois sosiaalisesta mediasta ja protestoida sinusta kertyneen datan myymistä.
Myös työsi mediakasvatukselliset lähtökohdat ankkuroituvat kriittisen katseen kehittämiseen. Ohjaat kysymään kriittisiä kysymyksiä: kuka, mitä, milloin, miksi, miten… Koet onnistuneesi, kun lapset ja nuoret osaavat oma-aloitteisesti puntaroida mediaviestin tekijän motiiveja ja keinoja vaikuttaa yleisöön. Rohkaiset heitä tekemään itsenäisiä, tietoisia ja perusteltuja valintoja osallistua tai olla osallistumatta.
Vahvuutesi on rohkeutesi kyseenalaistaa mediamerkityksiä sekä olemassa olevia toimintatapoja ja tukea aktiivista osallisuutta. Dis-, mis- ja malinformaation ajassa kaltaisillesi kriittisille ajattelijoille on tilausta!
Pohdi vielä, muistatko antaa riittävästi arvoa arkea rikastuttaville mediaelämyksille. Millä tavoin voisit kannustaa lapsia ja nuoria monipuolistamaan mediamakua? Tutustu esimerkiksi AV-Arkin Mediataide kasvattaa! -sivustoon tai Koulukinon Elokuvakasvatuksen oppaaseen.